© 2009 Teo Travel Ltd.

Montreal:

Bucuresti:

A Sunny Destination Insurance Car rental Airplane tickets
Teotravel Blog     Teotravel Facebook
Spatiu publicitar bannere active.
Abonamente la Pagini Romanesti
adrian podoaba Powered by Ekentros

Ghid

VA INFORMAM!    va informam
VA INFORMAM!      VA INFORMAM! va informam
VA INFORMAM!     VA INFORMAM!
va informam!        VA INFORMAM!
In aceasta pagina gasiti indrumari, informatii cu privire la documentele de calatorie (pasapoarte), vize, bilete de avion etc.
Ziua de 1 Decembrie este prima zi in care cetatenii romani pot calatori in Canada fara viza. Nu insistam asupra detaliilor, subiectul a fost tratat pe larg in media, facem insa o scurta si necesara aducere aminte - Autorizatia Electronica de Calatorie se obtine numai pe site-ul Immigration et citoyenneté al guvernului canadian. Niciun alt site nu actioneaza in numele guvernului canadian, asa cum se specifica in avertizarea oficiala.

Autorizatia Electronica de Calatorie costa 7CAD; cand incepeti completarea cererii aveti nevoie de: pasaportul persoanei care calatoreste, o carte de credit sau debit, o adresa de email valida. Intreaga dumneavoastra corespondenta va avea loc exclusiv prin email.
In general autorizarea se primeste in cateva minute. In anumite cazuri confirmarea poate sa dureze mai mult si pot trece 72 de ore pana primiti pe email confirmarea sau cererea de documente suplimentare.
Aeroport Montreal-Trudeau: zona de parcare gratuita CellPark!
La aeroportul din Montreal continua lucrarile demarate in aeroport ceea ce a dus la inchiderea unor zone de parcare de scurta durata in zona de debarcare
.
Din acest motiv, accesul este un pic mai dificil, zonele de stationare/debarcader sunt mai putine iar orice masura care vine in ajutorul publicului este binevenita - administratia aeroportului Trudeau recomanda utilizarea zonei de parcare gratuita CellPark! Detalii despre CellPark - click aici
Austrian Airlines lanseaza clasa Premium Economy
Urmand tendinta actuala a liniilor aeriene de a  oferi mai multe optiuni de confort, Austrian Airlines lanseaza la randul sau clasa de confort Economy Premium

Incepand de acum puteti rezerva urmatorul zbor (pe distante lungi) in Clasa Premium Economy. Renovarea flotei myAustrian long-haul va fi efectuata pe perioada iernii 2017/2018. Pana in primavara anului 2018, intreaga flota Austrian long-haul - de sase Boeing 767 si cinci avioane Boeing 777 - va fi renovata.

Avantajele clasei Premium Economy: 2 bagaje de cala de cate 23 kg, loc mai mult la picioare, fotoliu cu spatar inclinabil la 40*, priza si port USB, spatiu de depozitare suplimentar, monitoare de 12 inch, casti cu atentuarea zgomotului ambiental, selectie de meniu complet (cu 3 optiuni pentru felul principal), sticla de apa, set util pentru zbor (masca de dormit, dopuri pt urechi, sosete, periuta de dinti etc)
Mai mult - click aici
Scanarea tuturor dispozitivelor electronice din bagajul de mana

Toate dispozitivele electronice mai mari decat un un telefon mobil vor fi scanate separat pe aeroporturile din S.U.A.

Noile masuri de securitate implementate pe aeroporturile din S.U.A. se refera la dispozitive electronice din bagajul dumneavoastra de mana (e-readere, iPad-uri, tablete etc).
Pana acum numai laptopurile erau scanate separat, de acum inainte se va introduce progresiv scanarea tuturor dispozitivelor electronice de dimensiuni mai mari decat un telefon mobil. Dispozitivele (e-readere, iPad-uri, tablete etc), vor fi puse in cosuri separate pentru controlul de securitate, fara niciun alt articol in acelasi cos.
Aceste control s-a introdus cu titlu exeperimental in cateva aeroporturi si in urma succesului inregistrat s-a decis extinderea sa.
In plus, odata cu eliminarea interdictiei de a lua laptopurile in cabina avionului, este de asteptat ca procedurile de securitate atat la aeroporturile din U.S.A. dar si pentru zborurile cu destinatie U.S.A. sa fie mai stricte si sa ia mai mult timp.
Din aceste motive este recomandabil sa va prezentati la aeroport cu 3 ore inainte de plecare in cazul zborurilor cu destinatie Statele Unite si sa va pregatiti bagajele de mana corespunzator pentru a trece cat mai rapid prin controlul de securitate.
Nota: ramane in vigoare interdictia cu privire la transportul dispozitivelor electronice in cabina de zbor impusa de guvernul Marii Britanii.
Ne pregatim de venirea prietenilor si rudelor de la 1 mai - prima etapa a calatoriei fara viza din Romania in  Canada
Persoanele care au mai avut o viza de Canada in ultimii 10 ani sau detin o viza de Statele Unite, pot calatori fara viza in Canada, incepand cu 1 mai 2017. Sa recapitulam deci ce aveti nevoie:
- dovada unei vize de Canada (viza utilizata in ultimii 10 ani) sau o viza valabila de USA
- biletul de avion dus-intors
- pasaportul (romanesc) valabil minim 6 luni de la data returului din Canada
- asigurarea de calatorie
- autorizarea electronica de calatorie - 7CAD, valabila pana la 5 ani sau pana la data expirarii pasaportului  (care din ele este prima) AVE (franceza) - click aici   ETA (engleza) - click aici
- plus (recomandabil) fisa de declaratie vamala completata; Versiunea franceza - click aici    versiunea engleza - click aici
Important - Comunicatul privind conditiile de calatorie din Romania in Canada fara viza, durata maxima a calatoriei si recomandarile Ministerului de Externe Roman: click aici
Pentru mai multe detalii discutati cu agentul dumneavoastra de voiaj
Copiii care calatoresc cu pasaport romanesc sau canadian - noutati referitoare la scrisorile de consimtamant

Va punem la dispozitie pentru consultare, documentele primite ca raspuns la cererea facuta de Teo Travel la Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Politiei de Frontiera - click aici
si un raspuns (pe email) al Ministerului de Externe care se refera strict la copiii care calatoresc cu pasaport altul decat romanesc -
click aici
Meteo - fenomene extreme care afecteaza calatoria. Ce este de facut?

Daca este vorba numai de zbor de exemplu, in cazul unui fenomen meteo extrem, este posibil ca zeci si chiar sute de zboruri sa fie anulate/amanate sau sa li se schimbe traseul. In acest caz vorbim de sute/mii de persoane care trebuie sa ajunga la destinatie - de aici dificultatea de a regla situatia existenta. Liniile aeriene in general va vor pune la dispozitie cateva solutii cum ar fi: schimbarea (o singura data) biletului pentru o data ulterioara fara a percepe taxa de schimbare, schimbarea rutei de zbor sau in anumite cazuri chiar anularea biletului fara taxe de anulare.
Uneori reluarea zborurilor nu se poate face in aceeasi zi si poate sa dureze chiar cateva zile - sa ne amintim ce a insemnat de exemplu eruptia vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda - perioada lunga de imposibilitate de reluare a zborului. La reluarea zborului, pe cursele aeriene ale zilei deja sunt pasageri deci este dificil sa gasesti loc pentru toata lumea. Liniile aeriene fac toate eforturile sa gaseasca locuri (pe aceeasi ruta sau pe rute alternative dar cu aceeasi destinatie finala) pentru toti pasagerii, in cel mai scurt timp posibil.

In concluzie, daca veti calatori in perioade supuse unor manifestari meteo severe (care afecteaza programul de zbor sau posibilitatea de cazare la destinatie) este bine sa va pregatiti pentru orice eventualitate, sa tineti legatura cu agentul de voiaj/linia aeriana/operatorul de pachet turistic si sa retineti ca exista politici implementate exact pentru aceste situatii, ca aceste politici sunt aplicate corespunzator si ca efortul comun al lucratorilor din turism (de cel mai multe ori nevazut, nesesizat, intrucat aceasta munca se desfasoara la zeci si sute de kilometri departare de ghiseul de check-in)are ca unic scop ajungerea dumneavoastra la destinatie in siguranta!
A crescut taxa pentru minor neacompaniat la Lufthansa
Taxa pentru minori neacompaniati a crescut la Lufthansa de la 180cad/directie la 255cad/ directie pentru un zbor de exemplu Montreal-Bucuresti (sau alta destinatie europeana care presupune o escala in Munchen sau Frankfurt).
Reamintim: linia aeriana Lufthansa asigura serviciul de minori neacompaniati pentru copii de la 5 la 12 ani.
Pentru copii cu varstele intre 12 si 17 ani, serviciul de minor neacompaniat poate fi asigurat la cerere.
Mai multe detalii: http://www.lufthansa.com/ca/fr/Enfants-non-accompagnes
Conexiune Wi-fi Lufthansa in avion
O conexiune internet a devenit o obisnuita a zilelor noastre. Ce te faci insa cand nu ai la dispozitie acea conexiune sau este foarte slaba si ai nevoie de acces la internet, asa cum a fost cazul nostru la returul grupului de copii!
Ei bine noi am apelat (pentru a 2-a oara) la internetul pus la dispozitie contracost, in avion, de Lufthansa. Am reusit cu usurinta sa postam statusul grupului si fotografii din avion deci din punctul nostru de vedere conexiunea internet oferita de Lufthansa pe cursele sale transoceanice este de buna calitate. Este scump sau nu? Aici raspunsul depinde de fiecare. Daca vrem neaparat acces la internet pentru acces/furnizare de informatii necesare sau poate ca sa faceti o surpriza unei persoane dragi, noi zicem ca isi merita pretul 100% Si apoi sa nu uitam: utilizam internetul la 13500 metri altitudine, in zbor - e ceva nu? :)
Detalii Lufthansa FlyNet aici: http://www.lufthansa.com/ca/en/Fly-Net
Calatoria in Caraibe cu pasaport Canadian
Conditiile de calatorie ale posesorilor de pasaport canadian pentru vacanta in Sud - Cuba, Rep Dominicana, Mexic se refera in principal la valabilitatea minima necesara a pasaportului canadian in functie de destinatia aleasa.
Viza - nu este necesara. La iesirea din Cuba respectiv Rep Dominicana se plateste echivalentul unei taxe de sedere. Aceasta taxa, in functie de operatorul care furnizeaza pachetul turistic, poate fi inclusa in pret sau se poate plati separat.
Cerintele de valabilitate minima difera in functie de destinatie - Valabilitate minima data returului pt R. Dominicana si Mexic sau 1 luna de la data returului pentru Cuba
Detalii suplimentare aici: Cuba, Republica Dominicana, Mexic


Calatoria in Caraibe cu pasaport Romanesc

Conditiile de calatorie ale posesorilor de pasaport romanesc (fie ei rezidenti sau vizitatori in Canada de exemplu) pentru vacanta in Sud - Cuba, Rep Dominicana, Mexic.
Viza - nu este necesara. La iesirea din Cuba respectiv Rep Dominicana se plateste echivalentul unei taxe de sedere. Aceasta taxa, in functie de operatorul care furnizeaza pachetul turistic, poate fi inclusa in pret sau se poate plati separat.
Ca regula generala de valabilitate retineti ca pasaportul romanesc trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la data iesirii din tara in care calatoriti.
Detalii Cuba, Republica Dominicana, Mexic

Calatoria in Romania cu pasaportul canadian
Nu este necesara viza. Pasaportul canadian trebuie sa fie valabil minim 3 luni de la data iesirii din Romania. Detalii: http://travel.gc.ca/destinations/romania

Calatoria in Canada cu pasaportul romanesc

Este necesara viza. Pasaportul romanesc trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la data iesirii din Canada. http://www.wordtravels.com/Travelguide/Countries/Canada/Visa
 
Valabiltatea pasapoartelor candiene - informatii generale de calatorie
Fiecare tara are propriul sau regim de intrare/iesire cu privire la pasapoarte. In plus, aceste reglementari se pot schimba de aceea este recomandat ca inainte de a calatori sa verificati nu numai daca pasaportul dumneavoastra este valabil si ci cit imtp trebuie sa fie valabil pentru a indeplini conditiile de intrare/iesire in tara in care doriti sa calatoriti.

Posesorii de pasaport canadian au la indemina un instrument usor de folosit pentru a afla cit timp trebue sa fie valabil pasaportul dumneavoastra pentru a calatori in diverse tari. Selectati tara in care intentionati sa calatoriti si apoi verificati la Exigences d'entrée et de sortie / Entry/exit requirements - click aici
Aviz cu privire la calatoriile pe directia Viena - Canada / USA
Interdicție cu privire la dispozitivele electronice nefunctionale

Din cauza inaspririi controalelor de securitate la imbarcare pentru zborurile directe  Viena-Canada /Statele Unite ale Americii, se vor efectua aleatoriu controale suplimentare de securitate a dispozitivelor electronice (telefoane mobile, laptop-uri, tablete, etc). Daca dispozitivele electronice nu pot fi activate (pornite) la control, nu veti putea sa va imbarcati cu acele dispozitive (telefon mobil, tableta, laptop etc).
Din acest motiv este recomandat sa va asigurati ca dispozitivele electronice cu care calatoriti sunt incarcate si pot fi pornite.
Selectia gratuita de loc incepe sa nu mai fie ... gratuita! Noutati de la Lufthansa si Austrian Airlines
Minorii neinsotiti - documente, acte, formulare de completat la aeroport  etc
Consimtamintul - ce este si de ce este necesar?
Pasaportul - singurul document de calatorie!
Nu uitati sa verificati si ... buletinul meteo!
Biletele de avion...decodate!
Calatoria in USA - programul NEXUS
Cum sa cerem / obtinem locurile de la iesirea de urgenta?
Pasapoarte...pasapoarte...cu ce calatorim?
Taxele aeroportuare - cit reprezinta din valoarea biletului? MULT!
 Rezervarea biletului de avion
 Selectie de locuri, basinette, meniu
 Despre vize
Schimbare nume / nume gresit pe biletul de avion
 
GHID - CITEVA INFORMATII GENERALE
PRETUL
BILETULUI
Pretul este influentat de mai multi factori (numai la clasa economica)
-categoria de rezervare
-sezonul
-ziua saptamanii
-pasager adult, copil, bebe sau senior
CATEGORIA DE REZERVARE Nu inseamna alte conditii de confort ci alte conditii ale biletului, cum ar fi: o alta durata minima/maxima a sederii, alte conditii de anulare. de schimbare a datei de intoarcere, opriri permise etc. Termenii sunt diferiti de la o linie aeriana la alta. Aceste conditii influenteaza direct pretul biletului - in general, la  biletele cu preturile mai mici sint cele mai restrictive conditii. Este posibila combinarea categoriilor de rezervare dar per total se aplica cele mai restrictive conditii.
SEZONUL Cu totii stim ca este mai scump vara si de sarbatorile de iarna. Pretul este determinat de sezonul in care se pleaca. Indiferent de data de intoarcere, pretul biletului este determinat de data de plecare! Diferentele de pret de la un sezon la altul sint de regula de citeva sute de dolari !
SUPRATAXA DE WEEK-END Companiile aeriene au o suprataxa de 30-40 CAD de persoana, suprataxa  care, in functie de oferta, se aplica la calatoriile efectuate de regula la sfarsit de saptamana
ADULT, COPIL, BEBE De regula copiii intre 2 ani si 12 ani platesc 75% din pretul biletului unui adult, taxele se platesc integral. Pentru copii sub 2 ani (bebe) se plateste 10% din pretul biletului unui adult la care se adauga un procentaj din taxe.
PRETURILE Preturile comunicate de noi au toate taxele incluse, sunt bazate pe disponibilitatea* reala si sunt valabile in momentul rezervarii.

*disponibilitatea inseamna existenta la momentul solicitarii a conditiilor si preturilor mentionate in oferta. De regula, cu cit trece mai mult timp de la aparitia unei oferte, cu atit scade posibilitatea de a mai gasi biletul dorit la conditiile si preturile mentionate, pentru simplul motiv ca majoritatea biletelor se cumpara cu mult timp in avans, lucru care evident duce la scaderea locurilor disponibile la o anumita data. Cele mai bune informatii despre disponibilitatea unei anumite oferte vi le poate oferi agentul de voiaj.